Третій Міжнародний дипломатичний форум відбувся в Острозькій академії

Олексій КостюченкоАнастасія Фещук

Сьогодні у Національному університеті «Острозька академія» відбувся третій Міжнародний дипломатичний форум, присвячений 30-річчю Незалежності України та 445-річчю Острозької академії на тему «Виклики для дипломатичного світу в епоху пандемії COVID-19: практичний погляд дипломата». У зв’язку з карантинними обмеженнями захід проходив у режимі онлайн у додатку Zoom із трансляцією на відеохостингу YouTube.

Організаторами дипломатичного форуму були Державне підприємство «Генеральна дирекція з обслуговування іноземних представництв» і Національний університет «Острозька академія» за інформаційної підтримки Представництва Фонду Ганса Зайделя в Україні.

Серед учасників заходу – дипломати, Надзвичайні і Повноважні посли іноземних держав в Україні (В’єтнам, Індія, Індонезія, Ірак, Киргизстан, Мальта, Марокко, Молдова, США, ПАР, Пакистан, Словаччина, Таджикистан, Угорщина, Узбекистан, Хорватія та ін.), представники ОБСЄ, Міністерства закордонних справ України, українські дипломати.

Перше вітання учасникам Форуму в давніх стінах Острозької академії прозвучало від театралізованих героїв – княжни Гальшки та князя Василя-Костянтина Острозьких.

Ректор Острозької академії, професор Ігор Пасічник у вітальному слові зазначив:

“Щиросердечно вітаю всіх у Національному університеті “Острозька академія”. Історія нашого вишу – це історія особистостей і це виправдано. Упевнений, що після екскурсії Острозькою академією ніхто ніколи нічим не захворіє, проте назавжди хворітиме нашим університетом. Найбільше наше досягнення – це спудеї, а також випускники, які заявили про себе як в Україні, так і за кордоном. Це неймовірна молодь, яка будуватиме саме ту Україну, про яку ми всі мріємо”.

«Для мене є дуже велика честь уже вкотре відкривати разом з Національним університетом «Острозька академія» Міжнародний дипломатичний форум. Хочу висловити слова подяки за довіру, за багаторічні партнерські відносини. Хочу скористатися нагодою та привітати Острозьку академію – перший вищий навчальний заклад у Східній Європі з 445 річницею. Академія є справжньою освітньою та культурною перлиною Європи. Нині ми знаємо цей навчальний заклад не лише через її унікальну генеалогію, а ще й як феномен в українській освіті та культурі», – зауважив генеральний директор ДП «Генеральна дирекція з обслуговування іноземних представництв», почесний професор Національного університету «Острозька академія» Павло Кривонос.

До присутніх із вітальним словом звернувся і дуаєн дипломатичного корпусу Антоніо Газзанті Пульєзе ді Котроне – Надзвичайний і Повноважний Посол Суверенного військового ордену госпітальєрів Святого Іоанна Єрусалимського, Родосу і Мальти. Він відзначив особливості багатьох аспектів дипломатії в часи пандемії. 

У межах дискусійної платформи на тему «Виклики для дипломатичного світу в епоху пандемії COVID-19: практичний погляд дипломата» прозвучали доповіді Надзвичайного і Повноважного Посла Республіки Індонезія в Україні Юдді Кріснанді, Надзвичайного і Повноважного Посла Південно-Африканської Республіки в Україні Андре Йоханнеса Гроєневальда, Координатора проєктів ОБСЄ в Україні Генріка Вілладсена, Надзвичайного і Повноважного Посла Ісламської Республіки Пакистан в Україні Ноеля Ізраїля Хохара, другого секретаря із політичних і комерційних питань Посольства Республіки Індія в Україні Амбаріша Вемурі, заступника голови Посольства Королівства Марокко в Україні Субати Хішама, радника із питань преси Посольства Сполучених Штатів Америки в Україні Волтера Грановера, Надзвичайного і Повноважного Посла Республіки Хорватія в Україні Аніци Джаміч.

Під час форуму відбулась і панельна дискусія за участі студентів НаУОА, в якій взяли участь українські та зарубіжні дипломати. В дискусії, крім Надзвичайних і Повноважних Послів інших країн та радника із питань преси Посольства Сполучених Штатів Америки в Україні, взяли участь також Надзвичайні та Повноважні Посли, дипломати з багаторічним досвідом Олександр Купчишин, Юрій Лазуто, Олександр Моцик, Володимир Огризко, Володимир Хандогій та Олександр Цвєтков та керівниця відділу закордонних дипломатичних установ Генерального директорату Державного протоколу МЗС України Олена Ялова. 

«Ковід загострив ситуацію навколо практичної дипломатії та навколо всього життя. Але всі ці зміни відбуваються на фоні інших процесів міжнародних відносин. Відбувається певний перехід від пошуку спільних цінностей до більшого захисту національних інтересів. Посилюється тенденція до авторитарних режимів. У період міжнародних ускладнень питання постає в тому, куди ми будемо рухатися: в бік підтримки загальнолюдських цінностей чи в бік більшого пошуку національних інтересів? Я думаю, що це буде хорошою додатковою площиною для роздумів практикам та теоретикам міжнародної справи нового покоління», – розповів Надзвичайний і Повноважний Посол Олександр Цвєтков.

«10 березня 2020 року Всесвітня організація охорони здоров’я оголосила пандемію, підкресливши глобальних характер нового явища, з яким нам довелося зіткнутися. На жаль, поки протоколу всесвітньої дипломатії про те, як об’єднувати зусилля людства на загальнолюдську проблему немає. Повинний бути міжнародно-правовий дипломатичний протокол, щодо реагування на такі явища. На жаль, наразі ми бачимо дуже багато егоїзму, розрізнених зусиль, втрат та згаяного часу. І сучасна дипломатія мала би знайти на це більш змістовне та глибше рішення», – додає Надзвичайний та Повноважний Посол Олександр Сліпченко.

«Я дуже дякую ректору Ігорю Пасічнику, Павлу Кривоносу та командам цих двох лідерів, які змогли зробити таку цікаву дискусію. Бажаю студентам з упевненістю дивитися в майбутнє та як молодій генерації, дипломатії, міжнародникам, вам потрібно пізнавати найголовніше — на чому базується система та яким чином вона функціонує. Бо дипломатія – це не форма переговорів, а ставлення до основоположних документів, до тих принципів, на яких вона базується», – підсумував Екс-міністр закордонних справ України Володимир Огризко.

Крім цього, до участі у форумі долучилася Кембриджська школа «Musica Mundi School» (Королівство Бельгія). Із вітальним словом до учасників та організаторів форуму звернувся співзасновник «Musica Mundi School» Леонід Кербель, а талановиті учні школи Назар Плиска (скрипка), Кшиштоф Міхальський (віолончель) і Стівен Клівен (фортепіано) подарували для усіх камерний концерт класичної музики.

Фінальним акордом форуму стала віртуальна екскурсія музейним комплексом Національного університету «Острозька академія».