Презентація Львівського представництва Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ

Леся Касіяненко

03 жовтня 2019

У Національному університеті «Острозька академія» 3 жовтня відбулася презентація Львівського представництва Спеціальної моніторингової місії Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ) в Україні, яке діє на основі меморандуму про взаєморозуміння між урядом України та ОБСЄ про розміщення Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ. 

Про діяльність та цілі Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні студентам та викладачам розповідали спостерігачі СММ ОБСЄ Майкл Салліван і Рітас Лотчеріс та асистент-перекладач СММ ОБСЄ Ольга Радкевич. 

За словами Майкла Саллівана, головною метою представництва є сприяти зниженню напруженості, забезпеченню стабільності та безпеки по всій країні, здійснювати моніторинг дотримання прав людини та основних свобод і надавати відповідну підтримку, а також допомагати покращувати добробут цивільного населення, яке постраждало внаслідок конфлікту на сході України. Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ була направлена в Україну 21 березня 2014 року на запрошення уряду України та за консенсусного рішення 57 країн- учасниць ОБСЄ. СММ є неозброєною цивільною місією, яка постійно працює в Україні. Основними завданнями місії є об’єктивно та неупереджено спостерігати та звітувати про ситуацію в Україні, а також сприяти налагодженню діалогу між сторонами конфлікту.

«Ми не проводимо розслідування, ми встановлюємо факти та звітуємо на їхній основі. Ми не надаємо і не доставляємо гуманітарну допомогу, але ми можемо посприяти її наданню та доставці», – пояснив Майкл Салліван.

Працівники Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні – це понад 700 неозброєних цивільних спостерігачів, з-поміж яких приблизно 600 – у Донецькій і Луганській областях. 

У місії працюють спостерігачі з різним професійним досвідом: експерти у сфері гуманітарного права, фахівці у галузі дотримання прав людини, люди з досвідом роботи в правоохоронних органах, військових та дипломатичних службах, спеціалісти з експлуатації камер, безпілотних літальних апаратів та інші технічні експерти. Більше 400 дипломованих спеціалістів з України.

Упродовж заходу студенти та викладачі мали змогу поставити питання різного роду. 

«СММ проводить просвітницьку роботу у різних містах України. Зокрема Львівська команда організовує презентації у Львівській, Волинській та Рівненській областях. Під час робочого візиту до Острога навесні, нас зацікавила Острозька академія та юридична клініка, котра діє при ньому. Нам дуже приємно, що з’явилася можливість повернутися восени і поспілкуватися зі студентами. На нашу думку, робота з населенням, роз’яснення щодо діяльності СММ ОБСЄ та впливу нашої роботи на ситуацію в Україні, будуть сприятливими як для місії, так і для покращення співпраці і кращого порозуміння з місцевим населенням», – зазначив Майкл Салліван.