Представники об’єднаних територіальних громад навчалися у Острозькій академії

25-26 лютого в Острозькій академії відбулося навчання для представників об’єднаних громад “Розвиток територіальних громад: юридично-економічні аспекти”. Учасниками стали близько 20-ти представників громад, які працювали у змішаному форматі впродовж двох днів.

Короткотермінові семінари для представників територіальних громад, зокрема для голів, заступників, старост та інших представників депутатського корпусу, ми організовуємо, щоб дати можливість підвищити кваліфікацію учасників такого процесу, як розвитку територіальної громади в тих питаннях, які є для них чутливими і важливими. І також, взаємодіяти якісно, як науковці уже з практиками, щоб забезпечити ефективний розвиток громад, які безпосередньо налаштовані на ефективну і продуктивну співпрацю“. – розповіла організаторка семінару, Юлія Харчук. 

Спікером першого дня стала Дробуш Ірина Вікторівна, доктор юридичних наук, яка зупинилась на основних юридичних аспектах роботи територіальних громад. Було розглянуто 2 великих теми:

  1. Голова та заступники голови територіальної громади: повноваження, субординація та службові відносини.
  2. Старости: права, обов’язки та роль у розвитку територіальної громади.

Нам цікаво те, що щодня аналізуючи чинне законодавство у сфері муніципального права ми стикаємося з недосконалістю законодавства. До нас дуже часто звертаються представники місцевого самоврядування з тим як вирішити ту чи іншу ситуацію. Разом ми аналізуємо те, що є в теорії, яким чином це правильно трансформувати у муніципальну практику і знаходимо спільними зусиллями такі рішення, щоб це було в точності з нормами чинного законодавства” – зазначила пані Ірина.

Темою другого навчального дня були економічні аспекти діяльності громад. Доповідала Дем’янчук Ольга Іванівна, доктор економічних наук. Вона зосередила свою увагу на участі старост у формуванні бюджету, залученні грантових коштів та підвищенні якості надання послуг для жителів громади. 

Будь-який староста – це не посада, яка приносить відразу якійсь преференції, переваги. Це страшенно велика відповідальність за долю, за життя і розвиток в подальшому вашої територіальної громади. Сьогодні я зарядилася позитивною енергією, бо розумію, що теж рухаюся в правильному напрямку. Я ділилася своїм практичним досвідом і бачила, що даю корисну інформацію для представників органів самоврядування, тому що чула їхні відповіді та поставлені запитання, які підтверджують, що те про що ми сьогодні говорили дійсно на часі”. 

Учасники, які працювали онлайн також долучалися до дискусії, ділилися власним досвідом і ставили запитання. Окрім навчальної діяльності представники громад мали змогу детальніше ознайомитися з матеріально-технічною базою університету та міста. Учасниками стали представники 8 територіальних громад, однією з яких була Галина Барановська, староста села Зносичі, Немовицької ОТГ. Інформацію, яку вона отримала вважає цінною і практичною:

“Я дуже рада, що потрапила на цей семінар. Я ознайомилася та отримала знання про правові аспекти, де до цього часу була не такою впевненою у своїх знаннях. Я отримала інформацію, як правильно і яка роль старости у формуванні бюджетів. Загалом, отримані знання дуже цінні та практичні в моїй діяльності старости”. 

Ще одним представником Немовицької ОТГ став Омельковець Олександр, староста Тиненського старостинського округу:

“Тематика семінару дуже корисна, як для старости. Почерпнув багато інформації щодо формування бюджету, щодо обов’язків старости, щодо юридичного захисту. Більше взяв, як себе варто поводити на цій посаді, як краще будувати комунікацію з жителями громадами. Велика подяка за таке навчання. В подальшому завжди з радістю буду приймати участь в подібному навчанні”. 

Семінар був проведений у рамках стратегічної співпраці Острозької академії з територіальними громадами області. Ми переконані, що стратегічний розвиток громад – це шлях до сильного місцевого самоврядування. 

Тому, запрошуємо до співпраці за такими напрямками: 

  1. Розроблення стратегії територіальної громади та плану її реалізації.
  2. Підвищення кваліфікації за короткотерміновими (дводенними), середньотерміновими (від 3 до 6 місяців) та довготерміновими (упродовж 1 року) програмами, що включають детальний розгляд. 
  3. Представлення інтересів органів місцевого самоврядування у судах.
  4. Надання висновків експертами в галузі права.

Детальніше ознайомитися з інформацією про співпрацю можна на сторінці “Співпраця з територіальними громадами”.