Міжнародний Форум “445 років вищої освіти України” провели в Національному університеті “Острозька академія”

У Національному університеті “Острозька академія” 11 листопада відбувся міжнародний форум “445 років вищої освіти України”. З приводу ювілею свої вітання учасникам форуму надіслали Президент України Володимир Зеленський, Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль та Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук.

Спікерами міжнародного форуму стали Міністр освіти і науки України, Сергій Шкарлет; голова Рівненської облдержадміністрації, Віталій Коваль; народні депутати України, Олександр Аліксійчук та Олександр Салійчук; генеральний директор Генеральної дирекції з обслуговування іноземних представництв Державного управління справами, Павло Кривонос; міський голова Острога, Юрій Ягодка та інші.

До участі в форумі в форматі онлайн долучилися Тимчасова Повірена у справах Федеративної республіки Бразилія, радниця посланниця, Елда-Марія Гаспар Алварез; Надзвичайний і Повноважний Посол України в Кувейті, Олександр Балануца; Надзвичайний і Повноважний Посол Соціалістичної Республіки В’єтнам в Україні, Пан Хонг Тхач Нгуєн; Надзвичайний і Повноважний Посол ОАЕ в Україні, Салем Ахмед Аль-Каабі; Радник Посольства Литви в Україні, Маріюс Дунда; старший радник Посольства Республіки Ірак в Україні, Монадел Акеф та український дипломат, міністр закордонних справ України (2007-2009) Володимир Огризко.

Ігор Пасічник, ректор Національного університету “Острозька академія”, Герой України привітав усіх учасників форуму:

“Недарма Михайло Грушевський писав, що Острозька академія упродовж ХVІ—ХVІІ століть була відома як «перше огнище нової освіти, нового шкільництва, нового духовного життя». Ми можемо собі лише уявити, якою була Острозька академія 445 років тому, якщо її ректором обрали вселенського православного патріарха Кирила Лукаріса. Наш сьогоднішній форум – це першочергово завдання й обов’язок викликати цікавість політичних, громадських, культурних діячів і особливо вчених для глибокого дослідження історії Острозької академії та Острозького князівства. Шановні колеги, наш захід передбачає дискусії, привітання, побажання. Тому хай слова стануться ділом!”

Голова Рівненської обласної державної адміністрації Віталій Коваль зачитав привітання учасникам форуму від Президента України Володимира Зеленського:

“Шановні друзі, вітаю вас із відкриттям міжнародного форуму “445 років вищої освіти України: традиції, що творять майбутнє”. Острозька академія – навчальний і культурний центр, який започаткував вищу освіту на українських землях і донині поширює кращі освітні традиції. Переконаний, що освіта – стратегічна сфера, яка визначає майбутнє кожної держави. Тому розбудова та реформування освіти – одне з актуальних завдань України. Бажаю всім учасникам форуму високих досягнень, професійного розвитку та плідної співпраці!” 

Віталій Коваль урочисто вручив факсимільну копію Пересопницького Євангелія Ігорю Пасічнику, ректорові Національного університету “Острозька академія”. Також пан Віталій нагородив годинником Голови облдержадміністрації помічника ректора з АГД Наталію Мельничук, почесними грамотами Рівненської ОДА директора навчально-наукового Інститут права Сергія Іщука, директора Інституту соціально-гуманітарного менеджменту Максима Карповця, завідувача кафедри англійської мови та літератури Оксану Костюк, доцента кафедри журналістики та PR менеджменту Костюченка Олексія, головного бухгалтера Матласевич Катерину, заступника головного бухгалтера Антоніну Марченко. 

Головним спікером заходу став Міністр освіти і науки України. Сергій Шкарлет зачитав привітання від Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля. Приємною подією стало нагородження відзнаками МОН України представників професорсько-викладацького складу НаУОА: завідувача кафедри економіко-математичного моделювання та інформаційних технологій, професора Ольги Кривицької, декана факультету романо-германських мов Інни Ковальчук, помічника ректора з освітнього менеджменту Юлії Харчук, помічника ректора із забезпечення якості освіти та стратегічного розвитку Юлії Шулик.

“Острозька академія – це університет-засновник вищої освіти України. Я не вперше тут, але кожного разу – нові враження, нові відчуття, нове натхнення та найкращі побажання всім: і студентам, і колегам-професорам, і всім працівникам, які працюють в Острозькій академії. Я переконаний, що сучасні заклади вищої освіти в Україні повинні виглядати так, як Національний університет “Острозька академія”, зазначив Сергій Шкарлет.

Народні депутати України, Олександр Аліксійчук і Олександр Салійчук, зачитали привітання Верховної Ради України

“Насамперед приємно, що форум присвячений такій події – 445 років Острозької академії. Приєднуюся до тих слів, які сьогодні сказав голова облдержадміністрації, Міністр освіти і науки, представники дипломатичного корпусу й усі, кому не байдужа доля такого величного закладу на теренах Рівненщини та сердечно вітаю Острозьку академію з такою річницею! Саме завдяки Національному університету “Острозька академія” багато політичних діячів, дипломатів, інтелігентів змінюють нашу країну. Тому, однозначно, академія – це надважлива інституція в державотворенні загалом”, зазначив Олександр Аліксійчук, народний депутат України 9-го скликання.

Павло Кривонос, генеральний директор Генеральної дирекції з обслуговування іноземних представництв Державного управління справами, звернувся до учасників міжнародного форуму:

“Я хотів би привітати всіх студентів і викладачів із цим великим, урочистим заходом. Ми глибоко шануємо ті зусилля, які докладає викладацький склад і Ви особисто, Ігоре Демидовичу, для формування відповідальної, розумної, орієнтованої на перспективу молоді. В академії створено культурний оазис, який щороку розростається, міцніє та дає свої плоди. Сьогодні в університеті успішно навчаються студенти з різних куточків світу: Еквадору, Камеруну, Німеччини, Нігерії, Пакистану, Польщі, Союзу Коморських Островів та ін. Ви змогли локалізувати досвідчених професіоналів своєї справи, які здатні вдосконалити систему освіти, зокрема, до викладання англійської мови залучені волонтери із Сполучених Штатів Америки. Випускники Острозької академії гідно представляють свою альма-матер у посольствах, органах державної влади, а також у Генеральній дирекції з іноземних представництв.”

Прекрасним завершенням форуму став виступ вихованців Musica Mundi School, що в Бельгії. Із вітальним словом виступив Назар Плиска:

“З нагоди 445 річниці вищої освіти в Україні ми раді вітати всіх гостей знову в стінах Острозької академії. Нашим музичним подарунком буде скрипково-фортепіанний концерт. Бажаю всім гарного свята!”.

Учасники форуму урочисто відкрили оновлену експозицію Музею Острозької академії, яка стала результатом участі університету в проєкті УКФ.