Михайло Якубович у складі журі ювілейного конкурсу знавців Корану

Маргарита Квітка

19 листопада 2019

Директор Центру ісламознавчих досліджень Острозької академії Михайло Якубович – увійшов до складу журі ХХ Всеукраїнського конкурсу знавців Корану. 

Відбувалися змагання хафізів – знавців тексту Корану напам’ять у Києві 9 та 10 листопада. 

Ініціаторами щорічного конкурсу є Духовне управління мусульман України «Умма» (ДУМУ «УММА»), Всеукраїнська асоціація «Альраід» за підтримки Ліги ісламського світу, Королівства Саудівська Аравія та Всесвітньої асоціації із вивчення Священного Корану та  Сунни.

Цьогоріч учасниками стали 77 осіб, в тому числі дітей.
Конкурсу передувала серйозна підготовка. 

Адже, за словами муфтія ДУМУ «Умма» Саіда Ісмагілова, «хафіз не просто людина, що вивчила напам’ять Священну Книгу мусульман, це носій релігійної ідентичності, а знати Коран напам’ять, тобто бути хафізом, то є велика мусульманська традиція».

Такі змагання є відкритими для всіх, без обмежень за статтю, віком або етнічним походженням. Головне – бажання і наявність відповідних знань в потенційних учасників.

На відкритті конкурсу, звертаючись із вітальних словом до гостей науковець із Острожчини Михайло Якубович зазначив: «Радий, що вже 20 років поспіль в Україні відбувається конкурс із читання й заучування Корану напам’ять. Це не може не тішити, бо відроджується традиція. Ще 30–40 років тому було важко подібне уявити, але сьогодні є багато людей, цей конкурс стає дедалі популярнішим. Це також внесок у відродження традиції, адже колись в Україні, в Криму, писали книги, тафсіри (тлумачення  – авторське), вивчали Коран напам’ять. Можливо, хтось із теперішніх учасників також стане відомим ісламським богословом і напише про Коран щось таке, що поширить добру славу про українських мусульман та богословів на весь світ».