Культурно-мистецький форум в Острозькій академії

Олексій КостюченкоЛеся Касіяненко

30 жовтня 2019

У рамках святкування 25-річчя відродження Національного університету «Острозька академія» сьогодні відбувся Культурно-мистецький форум за підтримки Українського культурного фонду. 

Студенти викладачі та гості академії мали можливість переглянути проморолик про Національний університет «Острозька академія», який присвячений історії навчального закладу та сьогодення. Окрім того, ректор університету, професор Ігор Пасічник презентував присутнім нове видання ювілейного фотоальбому та енциклопедичного видання «Острозька академія: історія та сучасність культурно-освітнього осередку». Книга складається з двох частин. Перша — присвячена Острозькій академії та Острогу кінця XIV – початку XVII стст. Автори розповідають про Острозьку академію цього періоду, найвидатніших її діячів, книгодрукування, полемічну літературу, систему навчання тощо. Також автори окреслили історичний і культурний контексти, в яких постала та існувала академія того часу. А тому тут вміщенні статті про розвиток Острога, мистецтво того періоду, архітектуру, книгодрукування, церковне і політичне життя. Окремі статті присвячені найвидатнішим вченим, краєзнавцям, які досліджували історію Острога та Острозької академії.

Друга частина переповідає новітню історію Острозької академії. Тут представлено історію та основні напрямки діяльності факультетів, кафедр, наукових центрів та лабораторій, найвидатніші досягнення відродженої Острозької академії.

«Це третє видання енциклопедії, присвяченої Острозькій академії. Але це не просто перевидання попередніх частин, багато що тут змінено. Історична наука не стоїть на місці, а тому з’явилися нові дослідження, які стосуються Острозької академії та Острога кінця XVI – початку XVII століття. Тому автори статей, які були в попередніх виданнях, ретельно відредагували свої статті, актуалізували відомості, оновили літературу та джерела, написали нові гасла. Також ми хочемо наблизити книгу до іноземних читачів, а тому переклали передмову багатьма мовами (арабською, китайською, англійською, польською, іспанською, французькою та ін.). Абсолютно новою є друга частина, яка присвячена відродженій Острозькій академії», – зауважив проректор з науково-педагогічної роботи, доктор філософських наук, професор Дмитро Шевчук.

Гостею Культурно-мистецького форуму стала головна редакторка щоденної всеукраїнської газети “День”, член Наглядової ради НаУОА, Почесний академік Острозького академічного братства Лариса Івшина. Вона представила новинку Бібліотеки газети “День” — книгу “День вдячності”, яка вже отримала неабиякий резонанс в українському інтелектуальному середовищі, а також відповіла на низку питань студентів про місію української журналістики, сучасні виклики перед нашою країною тощо.

Після цього на усіх охочих чекала концертна програма творчої майстерні Мирослави Которович камерного ансамблю «АртеХатта», під час якої прозвучали твори Вівальді, Бортнянського та Березовського.

“Для мене музика, яку творить Мирослова Которович унікальна, адже володіє катарсичною функцією. Переживання, які отримуєш, як слухач, насправді очищують від тривожності, негативних думок. Інтеграція творів Вівальді, Ботнянського, Березовського зазвучала сьогодні сучасним колоритом. Виконавці заражали новими емоціями, відкривали новий погляд на актуальні проблеми. Окрім того, студентам поталанило ще й в тому, що вони почули живе виконання творів, які вивчають під час навчальної диципліни «Історія музичного мистецтва”, поділилася враженнями доктор психологічних наук, професор кафедри психології та педагогіки НаУОА Галина Гандзілевська

Продовжився Культурно-мистецький форум відкриттям АРТ-кластеру, фотовиставки «Ренесанс образів», попленерової художньої виставки «Ostroh Academy Contemporary» та виставки робіт в стилі контемпорарі-арт художника Василя Красьохи «Корчі». Крім цього, в цей день розпочала роботу експозиція, підготовлена Музеєм історії НаУОА (за підтримки Українського культурного фонду), присвячена новітній історії університету. У фото, документах та коротких інформаційних текстах презентується нова історія Острозької академії з 1994 року до сьогодні.