Команда Острозької академії стала переможцем бізнес-інкубатору

Катерина Харитонова

Бізнес-інкубатор — це трьохденне навчання, яке присвячене початкам сучасного ведення бізнесу та підприємництва. Координаторкою проєкту була начальниця відділу проєктної та інвестиційної діяльності виконкому Острозької міської ради, випускниця НаУОА Ольга Стецюк

Учасники бізнес-інкубатору мали інтенсивне та інтерактивне навчання, яке проводили успішні бізнесмени, молоді підприємці, коучі. 22 грудня проходив фінальний пітчинг прототипів бізнес-ідей. До фіналу дійшли п’ять команд, які чітко та правильно виконали усі поставленні завдання, зробили прототип бізнес-проєкту та дотрималися визначеного дедлайну.

«Значна частина студентів обирає індивідуальну форму навчання та шукає роботу у більших містах, що негативно впливає як на процес навчання, так і на розвиток міста. Тому ми запропонували для студентів та місцевої молоді пройти навчальний тренінг, опанувати ази фінансової грамотності, визначити, що таке перший проєкт – стартап, як його розвивати та популяризувати, як оформити ФОП та відкрити рахунок, що для цього потрібно зробити, які документи збирати і що знати при цьому. Учасники інкубатора мали змогу послухати історії людей, які стали успішними бізнесменами, починаючи з «нуля». Протягом курсу експерти програми розказали, як зробити прототип свого бізнесу, як практично зрозуміти, чи буде цей бізнес успішним, як правильно вирахувати бюджет та написати бізнес-план» — розповіла Ольга Стецюк.

Експертами, які проводили навчання та оцінювали проєкти були:

  • Юлія Шулик – кандидатка економічних наук, доцентка кафедри фінансів обліку та аудиту НауОА, помічниця ректора з стратегічного розвитку та забезпечення якості освіти;
  • Вікторія Пітель – сертифікований коуч, бізнес-тренерка, експертка з моделювання бізнесу;
  • Олена Завадська – підприємиця з досвідом створення бізнесу в ЄС, перша українка яка відкрила туристичний хостел «Classic Hostel» у м. Варшаві, фінансовий консультант у міжнародній інвестиційній компанії, керівник театру пісні «Два кольори» у м. Варшава;
  • Тетяна Хохліч – директорка та власниця будівельного магазину «Господар»;
  • Ольга Стецюк – начальниця відділу проєктної та інвестиційної діяльності виконкому Острозької міської ради;
  • Анастасія Штундер – начальниця відділу з питань молоді та спорту виконкому Острозької міської ради.

За результатами успішної презентації проєктів, правильно виконаних завдань, прописаного та прорахованого бізнес-плану, переможцем першого Молодіжного бізнес-інкубатора стала команда на чолі з Віталієм Войцеховським та його заступником Василем Гордовським. Команда отримала перемогу за свій проєкт «School Speaker» – це відкриття школи ораторського мистецтва та комунікацій. Переможці отримали сертифікат на 15 тис. грн. 

Ідеєю бізнес-проєкту «School Speaker» є школа ораторського мистецтва, риторики та комунікацій для школярів Острозької ОТГ. Головна мета проєкту – навчити учнів красномовству, вміло публічно виступати, вести на високому рівні діалог, вміти переконувати інших та правильно доносити свої думки авдиторії, розкрити потенціал кожного школяра, якщо цього не вдається зробити з різних причин у звичайній школі.

Переможці поділилися своїми враженнями:

«Було непросто конкурувати з нашими опонентами, бо кожна команда дуже гідно представила свої бізнес-проєкти, а деякі навіть уже мали солідну історію перемог на схожих подіях. Тому моя команда пишається своїми опонентами, які були за кілька кроків до перемоги. Скажу як переможець, що це не тільки велика втіха, а також велика відповідальність перед усіма суддями, організаторами, учасниками та бізнесменами. Тому ми плануємо обов’язково успішно реалізовувати свою майбутню школу ораторського мистецтва для школярів «School Speaker», — поділився студент першого курсу другого (магістерського) рівня спеціальності «Політологія» НаУОА Віталій Войцеховський.

«У таких заходах я беру участь не вперше. Завжди подобається використовувати вміння та навички набуті під час навчання. Завдяки цьому заходу я здобув незабутній досвід у розвитку стартапу. Сподобалося слухати досвідчених людей у цій справі», — додав випускник економічного факультету НаУОА Василь Гордовський.

Наприкінці бізнес-інкубатора всі учасники отримали сувенірну продукцію на згадку, команди фіналісти також отримали партнерство та співпрацю з Острозькою міською радою, громадською організацією «Центр суспільних перетворень», ГО «Братсво ім. князів Острозьких», та експертами навчальної програми, які є підприємцями власного бізнесу.