Економічні спеціальності на ринку праці України в контексті глобалізації

Науковий гурток кафедри фінансів, обліку і аудиту НаУОА «Обліково-аналітичне забезпечення діяльності суб’єктів господарювання в умовах глобалізації» третього листопада організував дискусійну платформу “Попит і пропозиція на висококваліфікованих бухгалтерів, економістів, податківців та аудиторів на ринку праці України в контексті глобалізації” у застосунку Google meet. До зустрічі долучилися близько 20 студентів спеціальності 071 “Облік і оподаткування” та випускники економічного факультету. Модерувала зустріч Юлія Харчук, кандидатка економічних наук, доцентка кафедри фінансів, обліку і аудиту, керівниця наукового гуртка. 

Кожен із доповідачів закцентував увагу на окремому аспекті роботи економіста, бухгалтера, податківця та аудитора. 

Студентки четвертого курсу Ірина Погончук і Любов Трофімова розкрили окремі аспекти роботи економіста та бухгалтера. Випускниця спеціальності 072 “Фінанси, банківська справа і страхування” Любов Музичук поділилася своїм досвідом роботи економіста:

“Потрібно вміти домовлятися з колегами і з керівництвом. Уміти пояснити ситуацію, пояснити своє рішення. І важливо чітко знати усе, що ти робиш. Розуміти свої посадові обов’язки”.

Анна Новак, випускниця і викладачка НаУОА порівняла досвід роботи економіста та бухгалтера:

“Чим відрізняється робота бухгалтера та економіста? Економіст планує, а бухгалтер доповнює та виконує план”.

Друга половина зустрічі була присвячена випускникам, які поділилися досвідом працевлаштування за спеціальністю, адаптації на робочому місці та відмінностями між навчальною діяльністю та безпосередньо роботою.

“Робота бухгалтера дуже цікава та відповідальна. Потрібно й бути трішки юристом, адже необхідно розумітися в документації, фінансовій звітності, юридичних аспектах діяльності підприємства відповідно до чинного законодавства. Він (ред. – бухгалтер) має бути уважним та рішучим, тому що коли виникають проблеми, потрібно шукати та приймати важливі рішення”, – розповіла Ольга Білоус, бухгалтерка ТОВ “Soufflet Agro”, випускниця НаУОА, бакалавриня спеціальності 071 “Облік і оподаткування”.

Випускники, які не змогли долучитися особисто, залишили для учасників зустрічі розгорнуті відгуки за темою дискусії та поділилися власним досвідом роботи на різних посадах: бухгалтера, економіста, аудитора та податківця.

Катерина Федорова, бухгалтерка ТОВ “Soufflet Agro”, випускниця НаУОА, бакалавриня спеціальності 071 “Облік і оподаткування” зазначила:

“Професія бухгалтера була і буде актуальною постійно, а високваліфіковані та компетентні бухгалтери є цінністю для кожного роботодавця. Вважаю, що ключ до будь-яких досягнень – наполегливість. Академія дає хороші знання, але в студента завжди повинно бути бажання вчитися. За підсумками навчання в ОА я отримала червоний диплом, який був вагомою перевагою на першій співбесіді, що була на посаду бухгалтера до ТОВ «Суффле Агро Україна». Під час навчання ми часто чули, що статус випускника Острозької академії буде давати нам «фору» під час працевлаштування і це дійсно так! Наших студентів характеризують як амбіційних, відповідальних та наполегливих. І це була друга моя перевага на співбесіді. Академія дає дуже багато можливостей для студентів. Не втрачайте ці роки, використовуйте всі шанси, що вам трапляються, розвивайтеся і любіть те, що ви робите! ”

Андрій Калушка, економіст у ПП «ВКО «МААНС», випускник НаУОА, бакалавр зі спеціальності 071 “Облік і оподаткування” зауважив:

“Я продовжую навчатись на магістратурі та всім рекомендую це робити. «Бакалавр» – це ще не повна вища освіта, хоч би хто вам що не розповідав. У перші два тижні своєї роботи, завдяки отриманим в академії практичним знанням Excel та 1С, мені вдалось автоматизувати повсякденні процеси відділу. Крім цього хочу зауважити, що в умовах глобалізації, а тим більше в умовах карантину, зріс попит на бухгалтерські послуги в режимі аутсорсингу – віддаленого обслуговування іншою компанією, яка на цьому спеціалізується. Тому, майбутнім бухгалтерам я раджу звернути на це увагу та не чекати закінчення університету, а вже починати практикуватись.

На своїй роботі не будьте байдужими. Майте справу до всього, шукайте слабкі місця та пропонуйте шляхи покращення – будь-який керівник це оцінить та буде з вами рахуватись, в особливості при перегляді вашої заробітної плати.

Тому бажаю всім успіхів у самореалізації, не засмучуйтесь при перших же труднощах – все найкраще чекає вас попереду. Не поспішайте жити, а починайте свою кар’єру маленькими, дитячими кроками, поступово набираючи темп.”

“Доволі високий відсоток студентів на четвертому курсі бакалаврату та 1-2 курсах магістратури поєднують навчання з роботою. Саме така колаборація теорії та практики є найоптимальнішим місточком, який допомагає побудувати успішну кар’єру. Не лише навчатися в університеті, а й вчитися працювати і вдосконалювати свої навички на практиці. Дякую усім учасникам за активність та запрошую до подальшої плідної співпраці у рамках роботи наукового гуртка та дискусійної платформи” – підсумувала Юлія Харчук.