Економічному факультету 25 років! Зв’язок поколінь

Катерина Харитонова

У Національному університеті «Острозька академія», в рамках святкування тижня економічного факультету, 14 травня відбулася онлайн-зустріч «Економіці 25! Зв’язок поколінь», до якої долучилися понад 56 учасників. Модератор − кандидат економічних наук, доцент кафедри фінансів, обліку і аудиту Ольга Дем’янчук.

Ольга Дем’янчук розповіла про становлення економічного факультету з 1995 року до сьогодення. 

Економічний факультет був створений 1995 року, деканом факультету була кандидат економічних наук, доцент Людмила Безтелесна. Перша та єдина на той час кафедра на економічному факультеті мала назву «кафедра економіки та математики», яка не була багаточисельною за складом. Своє становлення кафедра та факультет розпочинали із кандидатами економічних наук Ядвігою Пасічник, Галиною Пастушок та Владиславом Вербецем.

Під час заходу згадали науковців сучасної України, яких, на жаль, уже немає з нами, але вони сприяли розвитку та викладали на економічному факультеті, зокрема Степан Злупко, Остап Василик, Ігор Школа, Ігор Зятковський, Людмила Тарангул та Мар’ян Сявавко.

У 2000 році відбувся перший випуск спеціалістів, спеціальності «Фінанси і кредит».

У2002 році деканом економічного факультету призначено кандидата економічних наук, доцента Людмилу Козак. Пані Людмила змінила концепцію розвитку факультету. У цей період відбулася акредитація перших магістрів.

З 2004 року відбулося формування колективу економічного факультету з його випускників.

У 2008 році на економічному факультеті вже повноцінно функціонувало три кафедри: економічної теорії, фінансів та економічної кібернетики, завідувачами яких були: Іван Топішко, Ольга Дем’янчук та Мар’ян Сявавко.

Для викладання економічних дисциплін приїжджали викладачі з різних університетів: Джері Вілт професор Флоридського університету, Микола Карлін професор Східноєвропейського університету, Юрій Пасічник професор Черкаського технічного університету, Бенджаміна Абрамовіц, професор Каліфорнійського університету, вони читали лекції для студентів.

«Хочу подякувати долі, випускникам та студентам, що ви колись обрали Острозьку академію. Факультет формувався завдяки вченим. Це самовіддана праця, академічний дух, який зараз мають наші студенти. Якби 20 років тому мені сказали, що у нас буде дві аспірантури і понад десять бакалаврських і магістерських програм, і три потужні кафедри, я б не повірила. Але зараз – це чудова дійсність. Тому я вітаю всіх викладачів, випускників та студентів», − зазначила декан економічного факультету, доктор економічних наук, доцент кафедри економічної теорії, менеджменту і маркетингу Людмила Козак.

Сьогодні на економічному факультеті викладають випускники НаУОА:

  • Мар’яна Фоміних викладач кафедри фінансів, обліку і аудиту (2003 рік випуску);
  • Олександр Новоселецький кандидат економічних наук, доцент кафедри ЕММІТ та Анна Олександрівна, викладач кафедри фінансів, обліку і аудиту (2004 рік випуску);
  • Ігор Зубенко, кандидат психологічних наук, доцент кафедри економіко-математичного моделювання та інформаційних технологій (2007 рік випуску);

Випуск 2008 року подарував економічному факультету чудових, трудолюбивих та цілеспрямованих випускників, які невдовзі стали доцентами, кандидатами економічних наук, завідувачем кафедри, помічниками ректора.

  • Наталія Іванчук завідувач кафедри економічної теорії, менеджменту і маркетингу, доцент, кандидат економічних наук;
  • Юлія Харчук помічник ректора з освітнього менеджменту, кандидат економічних наук, доцент;
  • Юлія Шулик помічник ректора зі стратегічного розвитку та забезпечення якості освіти, кандидат економічних наук, доцент;
  • Юрій Клебан викладач кафедри економіко-математичного моделювання та інформаційних технологій (2009 рік випуску);
  • Анна Новак викладач кафедри фінансів, обліку і аудиту, аспірантка НаУОА (2013 рік випуску).

Сьогодні економічний факультет на 30 % складається з випускників – сьогоднішніх доцентів, кандидатів економічних наук, викладачів. 25 % складу факультету – це доктори економічних наук та 50 % – кандидати наук. 

Ольга Дем’янчук розповіла про видатних випускників економічного факультету.

 «Ми запрошуємо наших випускників проводити тренінги, семінари для наших студентів. Карантин завершиться, і ми будемо раді влаштовувати зустрічі в стінах університету, щоб наші випускники передавали свій досвід, ділилися своїми секретами успіху», − зазначила Ольга Дем’янчук.

  • Олександр Талавера у 2015 році за рейтингом журналу Forbes увійшов в шістку найвпливовіших світових економістів-аналітиків. З 2019 року є професором фінансової економіки в Університеті Бірмінгема (2000 рік випуску);
  • Олена Урсу працює в ПРООН ( 2001 рік випуску);
  • Вікторія Файчук професор в університеті в штаті Мінесота м. Манкейто (2001 рік випуску);
  • Антон Камінський директор Winner Leasing в Winner Group Ukraine (2003 рік випуску);
  • Іван Стецюк асоційований професор на постійному контракті факультету фінансів Університету Квебек, м. Монреаль (2004 рік випуску);
  • Володимир Зеленчук працює в Credit Agricole Bank і ПАТ КБ «Правекс Банк» (2005 рік випуску);
  • Олександр Григорчук працює в міжнародній аудиторській компанії EY Ukraine, входить в склад провідних топ-менеджерів компанії (2006 рік випуску);
  • Максим Красьоха розпочав свою справу та створює авторські дизайнерські прилади, меблі, прикраси (2007 рік випуску);
  • Оксана Антонюк директор з економіки в ПРАТ «Едельвіка» (2008 рік випуску);
  • Алла Дубровик-Рохова редактор відділу економіки в щоденній всеукраїнській газеті «День» (2010 рік випуску);
  • Олексій Лісовський працює в підприємстві, яке займається підтримкою програм та програмного забезпечення (2010 рік випуску);
  • Юлія Гриців, нині Юлія Шерон, старший аналітик в бухгалтерській фірмі Майерс та Штауффер ЛК в США (2010 рік випуску);
  • Роман Махлай служить в Збройних Силах України з 31 травня 2016 р., учасник АТО (2012 рік випуску);
  • Тарас Бендаревський заступник директора із соціально-економічних питань (2012 рік випуску);
  • Олександр Шафранський працює в американському банку Brown Brothers Harriman в Люксембурзі, в відділі бухгалтерії для Альтернативних Фондів (2012 рік випуску);
  • Олександр Петрощук державний експерт експертної групи бюджетного планування в Мінстерстві розвитку громад та територій України (2013 рік випуску) та ін.

До онлайн-зустрічі долучилися випускники: Володимир Зеленчук, Олександр Талавера, Антон Камінський, Юлія Гриців, Олена та Володимир Урсу, Тарас Бендаревський, Василь та Ольга (дів.прізв. Осадчук) Киричук, Роман Саліванчик, Олексій Лісовський, Алла Дубровик та Олександ Григорчук. Вони розповіли про себе, згадали студентські роки, поспілкувалися з викладачами, студентами та відповіли на питання.

«Ми не схожі на інші університети тому, що у нас є вільнодумство і ми його використовуємо. У студентські роки ми робили багато вчинків, ризикували. Але потрібно долати труднощі та досягати нових вершин», − розповів Олександр Талавера.

На економічному факультеті склалося понад чотири десятки подружніх пар, декілька прикладів: 

  • сім’я Олександра і Олени Талавери (дів. прізвище Кузьміна, 2000 та 2006 років випускники);
  • сім’я Володимира і Олени Урсу (дів. прізвище Сакевич, 2001 рік випуску);
  • сім’я Віталія і Наталії Ундір (дів. прізвище Савчук, 2004 рік випуск);
  • сім’я Богдана і Вікторії Ковальця (дів. прізвище Люта, 2004 рік випуск);
  • сім’я Василя і Ольги Киричук ( дів. прізвище Осадчук);
  • сім’я Олександр і Світлана Шафранські (дів. прізвище Верема, 2006 рік випуску) 
  • сім’я Олександра і Юлії Харчук (дів. прізвище Бенедик, 2008 рік випуску);
  • сім’я Сергія і Богдани Гаврилюк (дів. прізвище Гречанюк, 2008 рік випуск);
  • сім’я Костянтина і Ірини Ліщишин (дів. прізвище Мартинович, 2008 рік випуск).

Також на економічному факультеті навчалися та навчаються понад 40 студентів, які є рідними братами та сестрами.

«Дуже приємно, що ви нас запросили та організували таку зустріч. Час, який ми провели, навчаючись в Острозький академії, – це велика частина життя. Адже ми це взяли з собою і несемо далі. Найкращі та найблищі люди з якими ми спілкуємося з академії. Це наші друзі зі спільною філософією та однаковим ставленням до життя», − розповіли Володимир та Олена Урсу.

Перед зустріччю всі учасники заповнювали анкету, одним із запитань якої було: Якби Вам зараз випала можливість обирати вищий навчальний заклад, чи обрали б Ви Острозьку Академію? Чому?

«Звичайно ще раз і ще раз Острозька академія, за хороших викладачів, за класну атмосферу, за знання, за вірних друзів і просто за ЕКОНОМІКУ»

«На всі 100 %. Острозька академіє це частина мого життя.»

«Тільки Острозьку Академію, як і в перший раз!!!! Бо це мрія!!!»

«Однозначно обрала б Острозьку академію, не сумніваюсь в цьому.
Коли я обирала ОА після 11 класу, я знала, що це прекрасний ЗВО, але тоді я не знала НА СКІЛЬКИ ВІН ПРЕКРАСНИЙ, а зараз – знаю.
Через те, що МИ – еліта, що ми відчуваємо тут себе натхненними, мотивованими, особливими. Тут ми маємо стільки можливостей для розвитку, що ніколи не зупинимось на місці. Тут я знайшла себе, навчилась висловлювати думки, знайшла чудових наставників. І окремо, ще хочу зазначити, що завдяки саме економічному факультету я мала можливість насолоджуватись парами, які ведуть викладачі, просто чудові фахівці, які горять тим, щоб надати нам інформацію, не упускаючи змін в економіці, законодавстві, різноманітних показниках, використовуючи новації, тобто викладачі, які розвиваються разом з нами та діляться своїм досвідом. Коли ти поряд з такими людьми, ти й сам відчуваєш себе кимось особливим) Економіка – це просто моя сім’я)»

На завершення онлайн-зустрічі свої вітання промовили викладачі економічного факультету НаУОА: Ольга Недзведовська, Юлія Шулик, Наталія Мамонтова, Марина Аверкина, Наталія Іванчук, Тетяна Галецька та студдекан Зоряна Любас.

«Дякую всім, хто долучився до зустрічі. Справді, тема зустрічі відповідає тому, як ми спілкуємося – це зв’язок поколінь. Щаслива з того, що наші випускники ще з перших років навчили нас, як потрібно товаришувати, тримати зв’язки. Дякую за ці чудові, приємні спогади. Ця зустріч продемонструвала, що економічний факультет, Острозька академія – це велика дружна сім’я, яка вміє цінувати те, що має. Ми всі належимо до числа обраних, не лише ми обрали університет, але і він обрав нас», − підсумувала Юлія Харчук.