Директор Острозької міськрайонної філії Рівненського обласного центру зайнятості: «Відбувається поступове розмиття межі між роботою за кордоном та в Україні»

Ірина Білоконь

Про результати роботи служби зайнятості щодо надання у 2018 році соціальних послуг населенню та роботодавцям й перспективи розвитку в поточному році розмовляли з директором Острозької міськрайонної філії Рівненського обласного центру зайнятості (Острозька МРФ) Володимиром Степанюком.

– Які тенденції спостерігалися на ринку праці у 2018 році?

– Протягом 2018 року спостерігаємо позитивні тенденції на ринку праці, що зумовлено збільшенням кількості вакансій та кількості охочих працювати. Проте водночас помітним є значний відтік робочої сили до Польщі та інших країн, що спричинило відсутність достатньої кількості кадрів. Роботодавці усвідомлюють ситуацію, тому за останній час зросли заробітні плати та покращились умови праці. Відбувається поступове розмиття межі між роботою за кордоном та в Україні.

– Які фактори впливають на кількість вакансій?

– Запити на вакансії дають роботодавці, тому основними факторами, зокрема, збільшення кількості вакансій є створення нових робочих місць, освоєння нових спеціальностей. В Острозькому районі сприятливо на ринок праці впливає відкриття нових виробництв, тоді як в районному центрі більш поширені пропозиції щодо роботи у сфері послуг та торгівлі.

– Скільки відсотків людей вдалося працевлаштувати у 2018 році?

– Минулого року нам вдалося працевлаштувати близько 93% громадян, які звернулися до Острозької МРФ. Лише 7% – знайшли роботу самостійно, тому я рівень роботи нашої служби зайнятості я оцінюю високо.

– Як потрапити в базу даних Острозької МРФ ?

– Людина, яка залишилася без роботи або ж випускник звертається до консультанта Острозької МРФ з необхідним переліком документів: паспорт, ідентифікаційний код, диплом про освіту, військовий квиток(якщо потрібно). Опісля безробітний потрапляє до бази даних, його ставлять на облік, окрім того, він має змогу отримувати виплату по безробіттю. З людиною працює кар’єрний радник, конкретно закріплений за особою спеціаліст, який пропонує вакансії, дає рекомендації відповідно до вподобань клієнта та його професійних характеристик.

– Які вимоги до потенційних працівників серед роботодавців є найбільш поширеними?

– Серед найбільш популярних останнім часом вимог – володіння комп’ютером, новими технологіями, інноваційними програмами, знання мов. Але основне, що, на мою думку, варто зазначити й в резюме, і під час спілкування на співбесіді – бажання працювати – це те, що хочуть чути й бачити роботодавці. І наступний фактор – досвід, оскільки переважна більшість роботодавців  одразу хочуть бачити професіонала, якого не потрібно вчити. Усвідомлюючи, що випускник одразу після ЗВО чи іншого навчального закладу переважно не має досвіду роботи, ми надаємо послугу стажування, тобто фактично роботодавець «виграє» у цій ситуації: потенційний працівник перебуває в нас на обліку, отримує договір про стажування і після відповідного терміну, якщо роботодавець вважає кандидата на посаду вартісним, ми оплачуємо цю послугу. До того ж, у нас з’явилась нова форма роботи – центр зайнятості за новостворені робочі місця протягом року компенсує роботодавцю ЄСВ (близько 900 грн.), тобто ми максимально намагаємось зацікавити компанії та виробництва до створення нових вакансій.

– Наскільки ефективною є співпраця з Острозькою академією?

– Для студентів Острозької академії ми надаємо консультаційні послуги щодо основ успішного працевлаштування, розвитку ринку праці, перспективних напрямків у працевлаштуванні. Досить поширеною є практика спільного проведення семінарів та інших заходів, де ми навчаємо складати резюме, правилам вдалої співбесіди та подальших кроків у кар’єрному зростанні. Щодо працевлаштування випускників Острозької академії треба зазначити, що досить незначним є відсоток тих, хто звертається до Острозької МРФ, але, насамперед, це зумовлено тим, що наша служба зайнятості пропонує переважно робітничі спеціальності. Найчастіше випускники академії відгукуються на вакансії менеджерів, але пропозицій саме цього фаху небагато, оскільки на ринку праці Острожчини зараз найбільше мають попит професії водіїв, електриків, будівельників, електрогазозварювальників. Студенти денної форми навчання зазвичай цікавить тимчасовий підробіток у сфері послуг. Зараз Острозька МРФ пропонує студентам, зокрема, вакансію лаборанта у школу, де є більш-менш вільний графік роботи.

– Останнім часом ефективним способом залучення нових кадрів є майстер-класи та інші оригінальні уроки підвищення кваліфікації. Чи з’являться у 2019 році подібні заходи за ініціативи Острозької МРФ?

– При Рівненському обласному Центрі зайнятості  діє спеціальний навчальний заклад – Рівненський центр професійно-технічної освіти, відповідні курси, переважно, виробничого спрямування. Особи, які хочуть отримати нову професію або підвищити свій освітній рівень, можуть зробити це саме там. Служба зайнятості оплачує їм навчання, проїзд, проживання, тобто ми спрямовуємо всі сили задля того, аби працевлаштувати людину, але, на жаль, не завжди після закінчення підготовчих курсів чи навчання люди не завжди готові працювати за здобутим фахом. Окрім курсів, ми намагаємося активно проводити майстер-класи, відкриті уроки, міні-ярмарки, зокрема, для учнівської молоді. Тісною є співпраця з міською дитячою бібліотекою. За підтримки Острозької МРФ  відбувся майстер-клас із розпису печива для учнів початкових класів, для учнів гімназії спільно з дитячою бібліотекою проводимо уроки писанкарства, на базі філії відбувається зараз підвищення кваліфікації медсестер. Намагаємося підтримувати зв’язок з Острозькою академією, тому нещодавно відбувся семінар щодо працевлаштування в Польщі та усвідомлення серед студентів потреби працювати в межах країни.

– Чи з’явились нові шляхи розвитку Острозької МРФ  у 2019 році?

– У нас з’явився новий сайт «Моя професія online». Там є три тести, пройшовши які, кожен охочий може визначити свої схильності до певної професії. На цьому ж сайті можна створити електронний кабінет шукача роботи, розмістити там своє резюме та переглядати нові вакансії.

Таким чином, служба зайнятості Острожчини не стоїть на місці, вона змінюється, впроваджуються в життя нові послуги, забезпечується розширення їх змісту, гнучкість підходів щодо сприяння зайнятості населення.

фото Вікторії Серко