Дипломатичний форум в Острозькій академії

Анастасія Фещук

У Національному університеті «Острозька академія» 22 лютого відбувся Дипломатичний форум. Удруге на платформі закладу вищої освіти одночасно зустрілися українські та іноземні дипломати, що представляли 17 країн світу та низку міжнародних організацій.

Співорганізаторами Дипломатичного форуму були Національний університет «Острозька академія» та Генеральна дирекція з обслуговування іноземних представництв в Україні. На думку декана факультету міжнародних відносин Алли Атаманенко, цей захід сприятиме міжкультурній комунікації між багатьма державами та розвитку української культурної дипломатії загалом. Те, що представники багатьох країн удруге зібралися в Острозькій академії, мали можливість побачити університет, познайомитись із студентами, розширить їх уявлення про Україну та її освіту.  

«Студенти Острозької академії постійно працюють у нашій організації волонтерами, спілкуються з дипломатами. Для того, щоб створити повну картину про нашу державу, ми обов’язково знайомимо представників дипломатичного корпусу з першим вищим навчальним закладом не лише України, а й Східної Європи. Після сьогоднішнього форуму вони надзвичайно вражені рівнем підготовки студентів, вільним володінням англійською мовою та вмінням ставити актуальні питання», – розповів співорганізатор Дипломатичного форуму, Генеральний директор Державного підприємства «Генеральна дирекція з обслуговування іноземних представництв» Павло Кривонос.

Дипломати з Афганістану, Болгарії, Бразилії, В’єтнаму, Грузії, Індонезії, Іраку, Киргизії, Конго, Мексики, Молдови, Палестини, Словаччини, Словенії, США, Фінляндії, Франції та України, представники кількох міжнародних організацій, зокрема Представництва Управління Верховного комісара ООН у справах біженців (УВКБ ООН) в Україні, Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН в Україні, Генеральний директор проєкту OUTLOOK та організатор фестивалю культур народів світу OUTLOOK WORLD CULTURE FESTIVAL Дарія Карякіна та інші гості, ознайомились із новим та історичним корпусами Острозької академії, її Музеєм і раритетами. Також вони мали можливість відвідати Музей книги – важливу частину Історико-культурного заповідника міста Острога, яке свого часу відіграло важливу роль у ренесансі української нації.

«Я давно мріяв відвідати цей університет і те, що я тут побачив, перевершило всі мої сподівання. В Острозькій академії яскраво відчувається дух творчості, високої культури та взаємоповаги. Гадаю, студенти є успішними навіть просто від того, що навчаються в цьому славетному закладі. Саме такі випускники мають поповнювати лави Міністерства закордонних справ, дипломатичних і консульських установ», – зазначив Надзвичайний і Повноважний Посол України в Республіці Кіпр (2012–2019 років) Борис Гуменюк.

Упродовж зустрічі студенти університету поспілкувалися із представниками дипломатичного корпусу, практиками-дипломатами та отримали відповіді на актуальні питання зі сфери міжнародних відносин. Також мали можливість ознайомитися з культурою та особливостями різних країн та отримати поради щодо перспектив стажування в дипломатичних і консульських установах, участі у міжнародних обмінних програмах.

«Ми маємо можливість проходити практику у Міністерстві закордонних справ та посольствах України в країнах світу. Тому така подія як Дипломатичний форум – це можливість зрозуміти, як виглядають дипломатичні процеси зсередини, ближче познайомитися і поспілкуватися з представниками різних країн у неформальній атмосфері. Я вражена такою кількістю учасників, які завітали на форум. Приємно, що кожний із гостей під час спілкування висловлював захоплення Україною та Острозькою академією. Дуже добре, що Дипломатичний форум в Острозькій академії стає традицією», – ділиться враженнями студентка факультету міжнародних відносин Олександра Вако.

У рамках Дипломатичного форуму також відбувся благодійний концерт камерної музики Назара Плиски-Пасічника (скрипка) та Міколая Пляка (фортепіано). У програмі прозвучали твори Едварда Ґріґа, Йоганна Себастьяна Баха, Фредеріка Шопена, Назара Плиски-Пасічника, Ґражини Бацевич, Ежена Ізаї, Генрика Венявського, Мирослава Скорика.

«Цей дипломатичний форум важливий не лише для Острозької академії, а й для формування позитивного іміджу України загалом. Відродження історичного містечка Острог – це приклад того, як відроджується наша незалежна Україна. Я дуже вдячний Павлу Кривоносу за організацію цієї події, яка дає можливість показати світові духовне і культурне багатство нашої країни», – зауважує ректор Острозької академії, професор Ігор Пасічник.